H φάβα Σαντορίνης συμπεριλαμβάνεται πλέον, μαζί με άλλα επτά ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, στον κοινοτικό κατάλογο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ). Η φάβα Σαντορίνης κατοχυρώθηκε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)...
Μέχρι τώρα, μαζί με τη φάβα Σαντορίνης, έχουν καταχωρηθεί στον κοινοτικό κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων συνολικά 88 ελληνικά προϊόντα (27 ελαιόλαδα, 10 επιτραπέζιες ελιές, 20 τυριά, 23 φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια, ένα προϊόν αρτοποιίας, ένα ψαριών, ένα μέλι, δύο μαστίχας, τσίχλας, ένα αιθέριο έλαιο και ένα μπαχαρικό). Εκκρεμούν αιτήσεις για κατοχύρωση άλλων οκτώ προϊόντων (μανταρίνι Χίου, πατάτα Νάξου, σταφίδα Ηλείας, ξυνόγαλο Σητείας, αρνάκι Ελασσόνας, αγουρέλαιο Χαλκιδικής και ξερά σύκα Ταξιάρχη).
Πηγή: fimotro